Bom dia, bem

vindo a Portugal

Portugal is een heerlijk land! U bent wellicht niet toevallig op de site gekomen, maar als u meer wilt weten over Portugal zie hier een overzicht van de eigenschappen van dit geweldige land.


Portugal

De totale oppervlakte van Portugal is 92.000 km² (2x groter dan Nederland). De laatste bevolkingstelling in de zomer van 2021 telde 10.344.802 inwoners.

De oorspronkelijke bewoners Lusitanos, zijn ontstaan door een menging van Kelten en Iberiërs. Later kwamen daar de Germaanse volkeren in het noorden bij die de wat lichtere huidskleur met zich meebracht; donkerblond haar en blauwe ogen.

In het zuiden zaten de Moren en zijn de mensen hier wat kleiner van postuur met een donkerdere huid, donker haar en bruine ogen.

Vriendelijke mensen

De Portugees staat bekend om zijn vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze zijn zeer bereid om je te helpen als je hulp nodig hebt. Kijk er niet raar van op als uw buren bij u aankloppen om een doosje met eieren van hun eigen kippen of appels uit hun eigen tuin aan te bieden.


In het begin kan een Portugees stug en afstandelijk overkomen. Vaak moeten ze de kat uit de boom kijken. Maar, wanneer je goedgekeurd bent heb je vrienden voor het leven.

Weer en klimaat - van zon tot sneeuw

Portugal heeft uitgezonderd het noordelijk gedeelte en de kusstrook boven Lissabon, een Mediterraan klimaat. Door de noordwestelijke winden van de Atlantische Oceaan en het koelere zeewater heeft de westelijke kuststrook een zeeklimaat met zachte winters en niet te hete zomers.

In het noorden is het kouder en regent het meer dan in het zuiden. Vandaar dat de meeste toeristen voor het zuiden kiezen waar het zomerseizoen van maart tot medio november duurt.

De zomers zijn de laatste jaren zeer droog. Daarom moet men het hebben van de regen dat in de winter valt.

Dat het klimaat verschilt kun je soms zien aan het feit dat je van het strand in de Algarve door kunt rijden om in de sneeuw van Serra de Estrela te skiën.

Goedkoop levensonderhoud

In het algemeen zijn de levensonderhoudskosten in Portugal een stuk goedkoper dan in Nederland en België.

Als men op de plaatselijke markt de groente en fruit koopt, heb je meestal verse producten. Je bent niet alleen goedkoper uit, maar help je zo ook de plaatselijke ondernemers. Denk hierbij aan de boeren die de goederen van hun eigen land verkopen. Vlees en vis zijn ook veel goedkoper. Zeker dat laatste, dat meestal vlak voordat het in de winkel ligt, is gevangen.

In Portugal zijn er vele supermarkten. De meest bekende voor Nederlanders en Belgen zullen zijn: Aldi, Lidl, Intermarché en E.LeClerc. De nationale supermarkten zijn o.a. Continente en Pingo Doce. Vele supermarkten hebben een voordeelpas waarmee je extra kortingen krijgt op bepaalde producten maar ook op benzine bij bepaalde tankstations. Maak hier gebruik van.

Eten in Portugal

De Portugese keuken is eenvoudig, degelijk en smakelijk. Portugal is een visland en daardoor vormen vis, schelp- en schaaldieren het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het bekendste zijn de bacalhau gerechten die op verschillende manieren klaar worden gemaakt. Alles wordt in de olijfolie bereid en de knoflook wordt niet vermeden.

Uiteten is zeer goedkoop. Voor tussen de € 5,00 en € 10,00 heb je een 'prato do dia' (dagschotel). Vergeet niet de soms klein ogende restaurants te bezoeken. Soms is er een restaurant bij een brandweerkazerne en kost een maaltijd met koffie rond de € 7,50. Ook bij de supermarkten kun je goedkoop een eenvoudige maaltijd nuttigen. Portugezen gaan graag naar buffet-restaurants waar men onbeperkt kan opscheppen. Ook hier zijn de prijzen vaak rond de € 10.00.

Nog niet alle restaurants bieden een vegetarische maaltijd aan en komt men niet verder dan een salade en een omelet.

De lunch is in Portugal de belangrijkste maaltijd.

Lunchen is meestal tussen 12.00-15.00 uur en diner tussen 20.00 en 22.00 uur.

Portugese wijnen

Portugal heeft kwalitatief zeer goede wijnen. Op de tekening zijn de verschillende soorten uit de diverse regio’s te zien.

De goedkoopste wijnen van rond de € 3,50 zijn al van een goede kwaliteit. Hou vooral de aanbiedingen in de gaten van de supermarkten om zo kennis te maken met zoveel mogelijke wijnen en sla een voorraad in.

Prachtige natuur

Portugal heeft veel natuur te bieden. Er zijn vele bossen, bergen, stuwmeren en natuurparken zoals de Gerês dat tegen Spanje aanligt maar ook Arrábida in de buurt van Lissabon. De berg Monchique in de Algarve is eveneens een aanrader.

Al deze plekken hebben een ding gemeen, nml. de rust en de vele soorten dieren, planten en vogels die er te zien zijn.

De Serra da Estrela streek, de hoogste berg van Portugal, met een hoogte van 1.993 m, is een omgeving met prachtige landschappen en steile hellingen. Het is de enige plek in Portugal waar je kunt skiën.


Een huis kopen in Portugal

De aankoopkosten van een woning in Portugal hangt af van het feit of deze voor permanente bewoning of tweede woning/vakantiehuis bestemd is.

Je betaald pas vanaf het aankoopbedrag van € 92.400,00 overdrachtskosten (IMT). Het percentage overdrachtskosten verschillen en gaan tot maximaal 8%.

Bovenop deze berekening betaal je 0,8% zegelbelasting. Laat het te betalen aankoopkosten door je advocaat of notaris uitrekenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Omdat u de regels en de valkuilen niet kent, raden wij een koper aan om altijd een advocaat in de arm te nemen.

De overdracht van een woning kan bij een notaris plaatsvinden of bij Casa Pronta.

Bij deze laatste zijn de administratiekosten lager.

Veiligheid in Portugal

Portugal staat ook weer in 2022 op nr. 3 van de Global Peace Index, (instituut voor economie en veiligheid) als één van de meest veiligste landen in de wereld. Portugal staat als enige Zuid-Europees land in de top 10.

Natuurlijk vindt net als in Nederland en Belgie, in Portugal kleine criminaliteit plaats. Denk hierbij aan beroving op markten en drukke plekken. Maar grote criminaliteit of aanslagen vanwege religie of politieke redenen zijn er niet.

Ook staat Portugal op nr. 3 van de favoriete lijst van expats om te wonen en te werken. Op money.co.uk lijst is Portugal op nr. 2 te vinden als het land waar je het gezondste kunt leven.

Portugal stond op nr. 1 als het land waar de bevolking voor 98% gevaccineerd was tegen Covid. Ook was het een van de eerste landen die met de 3e vaccinatie begon.

FADO en de SAUDADE !

Fado is het levenslied van Portugal die de weemoed, de saudade, laat horen.

Maak tijdens je verblijf in Portugal kennis met de fado in een fadorestaurant / tasca. Tussen de gerechten door wordt er gezongen waarbij de zangeres begeleid wordt door een akoestische gitaar en de Portugese gitaar.


De fadogeschiedenis gaat terug naar 1830 en naar de arme wijken Mouraria en Alfama in Lissabon. Fado werd toen geassocieerd met criminaliteit en prostitutie. Anderen zeggen dat de fado ontstaan is op zee toen de zeemannen hun heimwee naar huis en geliefden in deze droevige liederen bezongen.


De grootste fadozangeres is Amália Rodrigues. Zij stierf in 1999. Amalia trad in de hele wereld op en maakten alle wereldcontinenten kennis met haar fado.

De bekendste fado is ‘Uma casa portuguesa’ (Een Portugees huis). Daisy Correia, fadozangeres in Nederland, zong tijdens haar hommage tournee aan Amalia dit nummer in het Portugees maar ook in het Nederlands. De Nederlandse tekst is van de bekende schrijver Herman Pieter de Boer.


Hoe mooi kan het klinken als de Nederlandse en Portugese taal bij elkaar komen.


Daisy Correia - Hommage Amalia